In het licht van wat wij weten

29 mei 2015

http://www.denieuweboekerij.nl/in-het-licht-van-wat-wij-weten
Zia Haider Rahman

Heb je een paar dagen vrij...? Dompel je dan onder in dit boek! Laat je meevoeren in het gesprek tussen de naamloze verteller en zijn oude studievriend Zafar. 
Waar gaat het boek over? Werkelijk van alles; oorlog, geld, hebzucht, geloof, vriendschap, liefde, afkomst...
Ik heb genoten van dit indrukwekkende (en soms ook zeer filosofische) debuut!

"In de salon van Penelope Hampton-Wyvern, voldeed elk detail aan ongeschreven wetten .... Het geheel mocht misschien de indruk wekken van een gerichte smaak en bewuste keuzes, maar was eigenlijk bepaald door wat wel en niet hoorde. Wat voor vrijheid van keuze heb je als je smaak zo verregaand wordt bepaald door je stand? Waar blijft je vrijheid als hetgeen je kiest eigenlijk een voorgeschreven keuze is?
Ik heb altijd gevonden dat de mogelijkheid om te kiezen iets heel bijzonders is in het leven. Het verbergt zich in de krochten van de tijd en verrast ons wanneer we denken dat we eigenlijk geen kant meer op kunnen. Wat betreft onze tijdsspanne op aarde hebben we geen enkele keus, en ook niets te willen, vrije wil of niet. Zonder het te willen worden we geboren en tegen onze wil gaan we dood. We kiezen onze moeder niet uit, net zomin als moeders de kinderen uitkiezen die ze baren. We kiezen niet voor de maatschappelijke positie van onze ouders, hun huis of erfenis, de talenten die we in de schoot geworpen krijgen. Noch kiezen we voor de omstandigheden waarin we de de voor ons bepalende vroege jeugd doorbrengen, waarin onze hersenen vaste vorm aannemen en de zenuwbanen het verloop van ons leven zullen bepalen. Meestal houden we ons aan ongeschreven regels. Dat kunnen regels zijn die opgelegd worden door cultuur en omstandigheden, patronen die we in onze gevoelige kinderjaren krijgen ingeprent, of regels die al in ons brein besloten liggen, verweven met het DNA van onze biologische ouders. Toch zijn dat allemaal regels waarmee we moeten leven en waardoor we worden geregeerd. Het idee dat we keuzes kunnen maken op onze weg door het leven, de vrije wil waar we prat op gaan, is slechts een afspiegeling van wat ons lichaam dicteert, een beeld in de vervormende spiegel van het ego, een begoocheling van het licht."

Uit: In het licht van wat wij weten - Zia Haider Rahman
Vertaling: Anne Jongeling en Carla Hazewindus