De geniale vriendin

10 november 2015




De geniale vriendin is het eerste deel van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Het zijn de jaren 50 in een arme wijk aan de rand van Napels en het is op het leven van de bewoners van die wijk met hun chaos, hun armoede, hun licht ontvlambare temperament, hun geruzie maar ook hun hoop dat de schrijfster haar aandacht richt.

Zij doet dit door in te zoomen op twee jonge bewoonsters: Lila en Elena en hun levenslange vriendschap die hoge pieken en diepe dalen kent. Als je van een grotere afstand kijkt zie je als het ware hoe die twee opgroeiende meisjes overleven in die vaak bedreigende, krioelende hoge drukpan die de samenleving daar is. Hoe zij hun weg zoeken en moeten vechten om bijvoorbeeld naar school te mogen, twee intelligente meisjes, de één nonchalant, de ander meer een zwoeger. En hoe zij zich bewust worden van het donkere oorlogsverleden van Italië en van hoe iedereen daardoor besmet is. En hoe zij zich uiteindelijk, allebei op een heel verschillende manier, proberen te ontworstelen aan de knellende banden van hun familie en het leven daar in die volkswijk van Napels.

Aan het einde van De geniale vriendin zijn Lila en Elena 16 jaar en wil je dolgraag weten hoe het verder met ze gaat. Wie de schrijfster Elena Ferrante is is een geheim, we weten niets over haar. Maar gelukkig heeft ze wel doorgeschreven over Lila en Elena en is het tweede deel van de Napolitaanse romans inmiddels ook vertaald: De nieuwe achternaam