Mrs. Bridge

12 november 2014

Evan S. Connell

Opnieuw heruitgave uit de jaren vijftig, uit 1959 om precies te zijn, van een schitterend boek: Mrs. Bridge door Evan S. Connell: een verpletterende roman over een vrouwenleven, een huwelijk, een tijd.

In 117 korte hoofdstukken waarin geen woord te veel staat, schetst Connell een portret van een vrouw die alles heeft en toch, of misschien wel juist daardoor, vertwijfeld in het duister tast en worstelt met de vraag naar zingeving van haar leven.

Meedogenloos een liefdevol beschrijft Connell dat zoeken van een vrouw die haar gezin sticht tijdens het Interbellum, (ook al gaat de grote geschiedenis volledig aan haar voorbij), die ondergeschikt is aan en afhankelijk van haar man, die waarschijnlijk van haar houdt, maar daar niet anders uiting aan kan geven dan door hard te werken en veel geld te verdienen, conservatief, vasthoudend aan de principes waar ze zelf mee is opgegroeid, passief en afwachtend en pijnlijk teleurgesteld.

En het gekke is: ook al leven we nu in een andere tijd en is er veel veranderd, toch herken je iets in dit leven en dat is precies wat literatuur vermag.